LASTMINUTES DALYAN TURKIJE
Klik hier om onze homepage te bezoeken!  
  lastminutes dalyan turkije  
 

WELKOM BIJ "LASTMINUTES DALYAN TURKIJE"

"Lastminutes Dalyan Turkije" is de plek waar u de meeste informatie over het kleine en mooie vissersdorpje
Dalyan kunt vinden. In samenwerking met Beyaz Gul(Witte Roos) Motel Restaurant proberen wij u een
zo goed mogelijke voorlichting te geven. We wensen u een fijne tijd in onze site.
Al voor 20€ p.p. overnachten met ontbijt? Klik hier voor de prijzen!

Het karakteristieke plaatsje Dalyan
Sfeervol, grotendeels authentiek dorp, gelegen en een landelijke rivierdelta. De bebouwing bestaat voornamelijk uit woonhuizen, boerderijen en kleinschalige accommodaties. Dalyan ligt enkele kilometers landinwaarts, aan de rivier. Aan de overzijde van de rivier zijn, uitgehakt in de steile rotswanden, nog enkele Lycische graven. Nabij de monding van de rivier is een uiterst fraai strand, het Iztuzu strand. Dit strand vormt een broedplaats voor de hier veel voorkomende Caretta-Caretta schildpadden. Het beoefenen van watersporten is daarom niet toegestaan.

Situatie
Ligging: aan de zuidwestkust van Turkije, ten noordwesten van Dalaman.
Afstanden: vliegveld Dalaman 28 km. Ortaca 12 km. Koycegiz 32 km. Marmaris 88 km.
Directe omgeving: vrij vlak en landelijk. Langs de rivier zijn veel rietkragen. Op de akkers wordt veel katoen verbouwd. Aan de overzijde van de rivier zijn steile rotshellingen.

Plaatsbeschrijving
Type plaats: deels authentiek dorp.
Soort publiek: families met kinderen, mensen van middelbare leeftijd, rustzoekers en gemengd publiek. Nationaliteiten: voornamelijk Nederlanders, Engelsen en Turken.
Opbouw plaats: het landinwaarts gelegen, deels authentieke dorpje ligt aan de rivier. Centraal is een sfeervol plein met een moskee, een standbeeld van de Caretta-Caretta schildpad en een speeltuin. In de rivier liggen op diverse plaatsen veel kleurrijke taxi- en excursiebootjes, die de voornamelijk dagtoeristen naar de thermale baden in het ten noordwesten gelegen Koycegiz-meer brengen, naar de antieke stad Caunos of naar het Iztuzu-strand. Aan de overzijde van de rivier liggen grotendeels begroeide, steile rotswanden met Lycische graven. Langs de rivier zijn veel rietkragen. M.u.v. enkele grotere hotelcomplexen aan de vrij rustige invalsweg, zijn de accommodaties klein en liggen verspreid tussen de lage bebouwing, waardoor het dorpse karakter behouden is gebleven. Buiten het centrum is kleinschalige land- tuinbouw (o.a. katoenvelden) en zijn de vrij rustige wegen deels onverhard. Verspreid zijn enkele bouwactiviteiten. In het hoogseizoen zijn er veel dagjesmensen. Er heerst een levendige sfeer, mede door de terrasjes van eetgelegenheden. 12 km ten zuiden van de plaats, bij de monding van de rivier, is het Iztuzu-strand (Turtle Beach). Dit strand is een broedplaats voor zeeschildpadden en daarom beschermd natuurgebied. Het is officieel na 20:00 uur gesloten en watersporten zijn hier niet toegestaan.

Centrum: rond het centrale plein. Vanaf 18:00 uur wordt een deel van het centrum afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. In het hoogseizoen is het rustig. De centraalgelegen moskee kan enkele keren per dag wat geluidsoverlast veroorzaken.
Winkels: ca. 125 voornamelijk souvenir- en kledingwinkeltjes, kleine supermarkten, tapijtzaken en juweliers. Tevens diverse op de lokale bevolking gerichte winkels. 1 keer per week toeristenmarkt bij het busstation. Ligging: voornamelijk in het centrum.

Strand: Iztuzu strand (Turtle Beach): voornamelijk bestaande uit zand en verder uit keien en kiezels. De zeebodem loopt zeer geleidelijk af. Het strand ligt 12 km ten zuiden van Dalyan, fraai op een schiereiland tussen zee en een grillige rivierdelta. Aan de noordrand heeft zich achter het strand, bij de riviermonding, een kleine binnenzee gevormd met aangrenzend veel begroeiing van o.a. naaldbomen. Het strand is onderdeel van een beschermd natuurgebied en een gedeelte ervan dient als broedplaats voor zeeschildpadden.
Hierdoor zijn watersporten verboden en is het strand officieel alleen van 08:00-20:00 uur toegankelijk . het strand is per boot bereikbaar (ca. 45 min. Vanuit het centrum van Dalyan) of via een 12 km lange, deels bochtige en hellende weg vanuit Dalyan. Afmeting: 7 km lang, 100-190 m breed. Faciliteiten: april t/m okt. 2 ligbedden met parasol (2.40€). Verder EHBO, kleedcabines, toiletten en zitjes. In verhouding tot de afmeting van het strand zijn er weinig faciliteiten. Tevens cafetaria/snackbar (2).

Uitgaan: ca. 15, voornamelijk algemene bars en enkele Turkse koffiehuizen.
Indruk: eenvoudig en netjes.
Ligging: de meeste in het centrum. Vrijwel alle bars hebben een terras.
Discotheken: geen. Wel 2 discobars. Ligging: in het centrum.
Eetgelegenheden: ca. 50 voornamelijk algemene restaurants met tevens Turkse specialiteiten, enkele Turkse crêperien en cafetaria’s. Indruk: eenvoudig en netjes. Ligging: voornamelijk langs de hoofdstraat in het centrum en aan de rivier. Vrijwel alle gelegenheden hebben een terras. Enkele eetgelegenheden hebben tevens een barfunctie.

Recreatie/overige sporten
Tennis: mogelijk bij hotel Holiday Calbis
Squash: niet mogelijk
Windsurfen: geen huurmogelijkheden
Zeilen: geen huurmogelijkheden
Duiken: met t/m oktober duikschool European Diving Center. PADI-brevet (480€) en CMAS-brevet (434€), 4-daagse Engelstalige beginnerscursus (Engels lesmateriaal) v.a. 12 jaar. Losse duik: 1 duik (93€). De duiken worden georganiseerd in Icmeler. Mei t/m okt. Duikschool Blue Diving Center (Mavi Dalis).
PADI-brevet (143€) en CMAS-brevet (64.89€), 3-daagse Nederlandstalige en Engelstalige beginnerscursus (Nederlands en Engels lesmateriaal) v.a. 14 jaar.
Losse duik: 2 duiken (50€)
Faciliteiten: decompressieruimte, opbergruimte, vulstation. Half april t/m okt. Duikschool Mico. Faciliteiten opbergruimte, vulstation.
Golf: niet mogelijk in directe omgeving.
Paardrijden: in het gehucht Eskikoy op 5 km van het centrum van Dalyan, april t/m okt. , pony (9.08€ p.u). excursies mogelijk.
Overig: kayaks, kano’s, motorboten, roeiboten, paragliding.

Excursies/bezienswaardigheden
Thermale baden (modder en zwavelbaden) aan het Koycegiz-meer. Iztuzu strand (Turtle Beach) met broedplaats voor zeeschildpadden. Lycische graven in rotswanden tegenover het dorp. Caunos, antieke stad met ruines uit het jaar 3000 v. Chr. Lokale markt in Koycegiz en Mugla. Dagtochten of meerdaagse tochten naar Efese en Pamukkale. Spelonken van Saklikent en de oude stad Tios. Boottochten naar o.a. Marmaris, Koycegiz en Delik Ada Island (Bacardi Beach)

Diversen
Medische hulp: diverse artsenpraktijken, diverse apotheken, dichtstbijzijnde ziekenhuis in Ortaca.
Geldzaken: diverse banken, diverse geldautomaten (europas, giropas, amex, diners club, euro mastercard, visa), wisselkantoor.
Post/telefoon: postkantoor. Diverse openbare telefoons.

Wij hopen u weer te mogen begroeten in " Lastminutes Dalyan Turkije"!

 

Al voor 20€ p.p. overnachten met ontbijt? Klik hier voor de prijzen!
Ga naar de website van Beyaz Gul Motel Restaurant voor meer informatie.

 

Geschreven door: Akin Karabulut (januari 2004)

Naar boven

 
 
 
- auction8 - cheaps1 - auction8 - cheaps1