Webmaster
 
  Het Paradijs
 
  Turkijepagina
 
  Turks Eten
 
  Wallpapers
 
  Downloads
 
  MegaCharts
 
 
Turkse zanger Cem Karaca, een van de grondleggers van de Turkse Rock-pop-muziek, is 8 februari 2004 op 58 jarige leeftijd in Istanbul overleden. Karaca die in de jaren zestig opviel door zijn kritische teksten, trok kort voor de militaire staatsgreep van 1980 naar Duitsland. In 1987 keerde hij terug naar zijn vaderland, waar hij ook het hem ontnomen staatsburgerschap terugkreeg. Zijn grootste successen had Karaca aan het begin van de jaren '70.
 
Ibrahim Tatlises.
De grote ster van het Turkse levenslied.
Hij geniet in Turkije aanzien vanwege zijn zakelijke succes. Hij heeft een eigen luchtvaart maatschappij, een pizzeriaketen en een televisie-station.
 
Turkse Instrumenten
 
Radiozenders
NLTop5
  -funx
-skyradio
-id&t
-radio538
-colorfulradio
MusicCharts
  -mtv
-megatop
-id&t
-funx
-thebox
-klasiek
-top40plaza
-radio538
De juiste adres voor Turkse Popmuziek!

FunX maakt zich sterk voor muziekculturen!

Tarkan

Mustafa Sandal

Sertap Erener

Izel

   Vrij Nederland: Multiculti Radio; wat Hilversum niet lukt, lukt FunX wel!
   Trouw: FunX-luisteraars hebben stadsgevoel.
   NRC Handelsblad: FunX is doelgroepenradio voorbij.
   Stadsblad A'dam: ‘Wat in de maatschappij al langer gaande is nu ook op de radio'.
   Akin Karabulut: Eindelijk een radiozender die de Turkse namen wel goed uit kan spreken!
FunX is een interactief radiostation van en voor stadsjongeren. In tegenstelling tot de gevestigde stations als 3FM en Yorin, die zich vooral richten op autochtone jongeren, draait FunX muziek die populair is bij autochtone en allochtone jongeren in de grote steden. Naast mainstreamplaten hoor je ook Latin, Turkse popmuziek, African, Arab, Reggea en 2step en Mixpop.
De zender draait vierentwintig uur muziek, r&b, hiphop, Arabisch, Turks. Iedere dag is er een thema waar jongeren hun mening over mogen geven.
Klik HIER om direct live naar FunX te luisteren, of HIER om de evenementenkalender te bekijken!

   POPULAIRE MUZIEK EN TURKPOP
De muzikale tradities van de volksmuziek, de klassieke en de militaire muziek hebben de Turkse populaire muziek sterk beinvloed.
Een populaire muziekstijl in Turkije is bijvoorbeeld de arabesk. Arabesk kan het beste worden omschreven als 'smartlappenmuziek'. Vermenging van Turkse muziektradities met westerse popmuziek heeft voor de karakteristieke Turkpop gezorgd.
De Turkse populaire muziek wordt via cassettes over de hele wereld verspreid. In de jaren 1960 trekken veel Turken naar West-Europa, op zoek naar werk. Voor veel van deze migranten is muziek een belangrijk onderdeel van hun cultuur. Ook in Nederland vestigen zich veel Turken. Zo ontstaan er al snel veel nieuwe muziekgroepen in het buitenland. En de verschillende soorten muziek gaan zich met elkaar vermengen. Sommige Turkse groepen blijven over de grens hun traditionele muziek spelen. Anderen stappen over op Turkpop of andere mengvormen zoals Turkse rap.

Arabesk is een Turkse vorm van een smartlap. Een smartlap is een droevig lied bedoeld om het publiek emotioneel sterk aan te spreken. Vaak zingt men over ongelukkige liefdes en de ellendige omstandigheden van arme boeren of gastarbeiders in Europa. Dit terwijl de artiesten zich vaak omringen met glitter en glamour!
Arabesk is éénstemmige muziek, gezongen door een solist(e). Deze wordt begeleid door een groot, vaak westers orkest. In dit orkest nemen violen een belangrijke plaats in. Daarnaast worden ook andere melodie- en ritme-instrumenten vanuit de klassieke Turkse muziek gebruikt. Arabesk is enorm populair. Op straat in Istanbul word je als het ware in deze muziek ondergedompeld. Je hoort het overal. Bekende arabeskzangers zijn bijvoorbeeld Ibrahim Tatlises en Orhan Gencebay.

Turkpop is een mengeling van westerse pop, jazz en traditionele Turkse muziek. Er wordt gebruik gemaakt van westerse instrumenten, zoals de elektrische gitaar, de basgitaar, drums en synthesizer. Maar ook instrumenten uit de volksmuziek en klassieke sanat muziek komen er in voor. Vooral de saz en darabuka worden nog veel gebruikt. Melodie en ritme haalt men uit een enorm reservoir aan regionale volksmuziek en de eigen rijke klassieke kunsttraditie.

Turkpop is dansmuziek. Een grote ster van de Turkpop in zowel Turkije als Europa is Tarkan. Hij breekt in 1998 door met het nummer 'Simarik' dat geschreven is door de Turkse zangeres Sezen Aksu.

In Nederland en Duitsland zijn Turkse jongeren gaan rappen met begeleiding van Turkse instrumenten. Turkse rap is dansmuziek. Een bekend voorbeeld in Nederland is Yukki B. Ook is er tegenwoordig een groot aantal Turkse DJ's actief.


Sezen Aksu
De koningin van de Turkse popmuziek.
Sezen Aksu heeft Tarkan nog zanglessen
gegeven in zijn jongere jaren.
 
De beste linken:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
cdrehberi
zirvenet
birzamanlar
nostaljim
turkcemuzik
akmuzik
turksnl
enseraktas
muzikalite
fullmuzik
orientmuzik
funx
tmc
turkishmusic
turkishmusic
turkulerimiz
akbasmuzik
kalan
concerttickets
turkudostlari
muzikseti
anadolusarkilari
cocuksarkilari
kralmp3
hizlimp3
preclub
muzikkutusu
cafeanatolia

De beste Turkse Popmuziek Downloads:
Klik om te luisteren!

Mustafa Sandal - Araba
Mustafa Sandal - Aska Yurek
Mustafa Sandal - Aya Benzer
Yasar - Divane
Ege - Sirca Kosk
Serdar Ortac - Gecelerin Adami
Harun Kolcak - Olurum Elinde
Pinar Aylin - Bekletme
Yildiz Tilbe - Salla Gitsin
Sertap Erener - Every Way That I Can
Tarkan - Dudu Dudu
Tarkan - Simarik
Davut Guloglu - Nurcanim
Davut Guloglu - Light Erkek
Ibrahim Tatlises - Tabi Tabi
Sezen Aksu - Sinanay
Rafet El Roman - Amerika
Beyaz Kelebekler - Sen Gidince(1975)
Serdar Ortac - Beni Unut
Nazan Oncel - Hay Hay
Gulben Ergen - UcacaksinTurkse Artiesten:

Sezen Aksu
Zeki Muren
Yeni Turku
Ferdi Tayfur
Sertap Erener
Tarkan
Izel Online
Serdar Ortac
Orhan Gencebay
Sevgili Tarkan
Ibrahim Tatlises
Rafet El RomanTurkse Radio:

superfm
alemfm
bestfm
burcfm
istanbulfm
joyfm
radyo7
turkmedya
creatonic

Het is heel erg jammer dat er gewoon te weinig Turkse muziek wordt gedraaid hier in Nederland. En dit terwijl hier wel degelijk vraag naar is. Er wonen gemiddeld 300 duizend Turken in Nederland dus ga maar na.


Zanger Rafet El Roman speelde in 1999 in de film Propaganda. Hij heeft nog samen met acteur Kemal Sunal gespeeld die inmiddels is overleden. Hij heeft bekende songs als: Amerika, Seni Seviyorum, Leyla, Son Mektup etc.
 
Stichting Kulsan brengt kunst en cultuur uit Turkije voor het voetlicht van Nederland.
In concerten, films, festivals en andere activiteiten presenteert Kulsan de cultuur van de diverse bevolkingsgroepen die samen het mozaik van Turkije vormen.
 
De 'Witte Vlinders'...
Muziekgroep 'Beyaz Kelebekler' waren vroeger heel erg populair in Nederland en Turkije.
Nadat Turgut Akyuzu is aangenomen in de muziekgroep gingen ze professioneel in 1966.
In 1967 heeft Ayse Sutcu door haar huwelijk de groep verlaten. Azize is in haar plaats gekomen.
In 1968 waren ze als gasten uitgenodigd in Iran bij de Sjah.
Daar bleven ze 14 dgn en gaven ze 6 concerten. De leadzangeres Azize is in 1969 getrouwd met de bekende Turkse zanger Orhan Gencebay waardoor Ulku Ust haar rol over heeft genomen.
Na een Ernstige auto ongeluk in 1970 zijn Rifat, Altan en Behzat overleden. De overgebleven leden van Beyaz Kelebekler hebben de groep alsnog overeind gehouden doorde positieve instelling
van de mensen. Ze hebben 4 nieuwe mensen aangenomen en direct daarna zijn ze op toernee naar Europa vertrokken. Beyaz Kelebekler hebben in het jaar 1975 met het nummer 'Sen Gidince' in Nederland de Top bereikt. 'Sen gidince' was nummer 1 op de hitlijsten! In die tijd was de zangeres van de groep Sevil Ozyurt. Na Sevil hebben ze Semra Ileten aangenomen. Rond 1980 zijn ze uit elkaar gegaan.
Turgut Akyuz is door een verkeersongeluk overleden. Bulent en Ender zijn gestopt met muziek maken en zijn de handel ingegaan. Ercument Ates speelt nog steeds gitaar in orkesten (Becks Big Band).
       
  Webmaster Akin Karabulut |  contact: turkuola@hotmail.com |  icq: 36334011